WEBSITE INI DALAM EDISI PERCUBAAN

.

LIM GUAN ENG BERCERITA

"Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu."

Baru-baru ini Guan Eng (Ketua Menteri Pulau Pinang) turun dan bertemu rakyat. Dalam ucapannya, dia kata dia nak jadi macam Khalifah Umar Abdul Aziz.

Sepanjang ucapannya, beliau hanya bercerita kisah kehebatan Umar Abd Aziz. Umar tak ambil duit rakyat. Umar pulang balik peruntukan kerajaan kepada dia. Umar padam lampu kerajaan kerana anak dia datang nak tanya urusan peribadi dan banyak lagi.

Guan Eng kata, sejak sekian lama, Umar Abd Aziz menjadi idolanya. Dia berazam nak jadi pemimpin macam Umar. "Kini saya sudah jadi Ketua Menteri dan saya berazam akan mengotakan janji saya untuk menjadi Umar Abd Aziz."

Untuk pengetahuan, Guan Eng tak duduk rumah rasmi Ketua Menteri dan dia tak ada rumah sendiri. Dia menumpang di rumah bapanya. Bila Mohd Sabu tanya kenapa tak duduk di rumah rasmi, dia kata, untuk masuk rumah tu, ia perlu di renovate. Kosnya sekitar RM 300,000.00. Saya tak rela duit rakyat di bazirkan untuk kediaman seorang ketua menteri.

Dalam sesi soal jawab, ada seorang hadirin tanya: Mana tuan tahu kisah Umar Abd Aziz ini. Orang Islam pun ramai yang tak tahu. Guan Eng jawab, dulu semasa saya di penjara, antara orang yang kerap mengunjungi saya ialah Dato' Fadhil Noor (Al Marhum Presiden PAS). Beliaulah yang membekalkan kepada saya buku-buku berkaitan Islam, termasuk satu buku tentang Umar Abd Aziz. Bermula dari situ saya kenal tokoh yang hebat ini.

Bagaimana kita orang Islam?.

Dalam pertemuan yang lain, Mohd Sabu kata, "Awak boleh jadi macam Umar Abd Aziz, tapi awak ada satu kekurangan. Umar beragama Islam. Awak masih belum Islam."

Guan Eng jawab, "Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu."

0 KOMEN:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.