WEBSITE INI DALAM EDISI PERCUBAAN

.

KERBAU UNTUK DI JUAL

suatu ketika dahulu, kerbau di ternak untuk di jadikan sebagai tenaga kerja membajak sawah atau kebun. haiwan itu digunakan kerana ia dikatakan gagah untuk melaksanakan tugas berat selain boleh diajar memahami arahan tertentu.

kini di negara kita haiwan itu tidak lagi di gunakan untuk bekerja berikutan penggunaan teknologi moden yang menyaksikan kemasukan jentera mengambil alih tugas berat berkenaan.

sejak era pemodenan sektor pertanian di ambil alih jentera, kerbau semakin terpinggir apabila tidak ramai lagi penduduk menternak haiwan itu, berbanding ternakan lain, termasuk lembu dan kambing yang sentiasa mendapat tempat, sama ada untuk daging atau susunya.

keadaan yang sama juga berlaku di negeri ini apabila kerbau yang suatu ketika dulu boleh diukur sebagai kekayaan seseorang, kini semakin pupus. haiwan itu semakin sukar ditemui termasuk di kawasan sawah di luar bandar.

bagaimanapun, kepupusan kerbau pada hari ini memberi rezeki kepada seorang penduduk kampung raja, kodiang, yang menjadikan kerbau sebagai ternakan komersial dan menjadikannya sumber pendapatan utama keluarganya.

saya yakin ternakan kerbau mampu memberi hasil pulangan yang lumayan jika di usahakan secara bersungguh-sungguh. saya sendiri mula menternak kerbau secara kecil-kecilan beberapa tahun lalu dan tidak pernah merasa jemu untuk meneruskan kegiatan itu kerana berpendapat ianya mampu menjamin masa depan jika di lakukan dengan betul dan bijak mengambil peluang yang ada. saya bermula dengan membeli seekor anak muda kerbau jantan dan saya membelinya daripada datuk saya sendiri dengan harga rm1800. saya mengupah datuk saya menjaganya kerana datuk saya mempunyai beberapa ekor kerbau lagi. jadi, senanglah kerbau saya berkawan dengan kumpulannya. ladang penternakan terletak di kg. jelor pasir puteh kelantan. kerbau yang di jaga oleh tiga orang secara bergilir itu sekarang telah mencecah sebanyak 30 ekor lebih.

menternak kerbau agak sukar sedikit berbanding lembu kerana haiwan itu biasanya garang dan memerlukan hubungan yang rapat antara haiwan itu dengan tuannya. jika kita tidak mahir berkomunikasi atau menjinakkannya, agak sukar untuk memerah susunya kerana ia liar dan akan bertindak agresif. kerbau tidak boleh di biarkan berkubang lebih daripada dua jam sehari kerana ia akan menjejaskan berat badannya.

tips untuk memerah susunya ialah sebelum mengambil susu semua kerbau itu perlu di mandikan terlebih dulu dan menggosok seluruh badan kerbau dan menyiramnya dengan air bersih supaya susu yang di perah bebas daripada pencemaran yang boleh menyebabkan ia cepat basi. apa yang uniknya ialah sebelum susu di perah, kita perlu memberi peluang kepada anaknya menyusu dulu dan selepas itu baru boleh diperah. jika tidak kerbau akan memberontak menyebabkan pengeluaran susu akan terjejas.

kerbau juga sesuai di jadikan korban untuk majlis-majlis yang besar tidak kiralah perkahwinan dan keraian. oleh itu, di minta supaya orang ramai yang ingin menempah daging atau membeli kerbau, bolehlah menghubungi saya di talian 0134138542.

ianya sesuai untuk majlis besar-besaran dan perlukan daging yang banyak. jadi, bermula dari sekarang, marilah kita sama-sama menukarkan menu hidangan daging lembu yang sebelum ini kita makan kepada memasak hidangan daging kerbau pula. tidak salah demi kebaikan kita bersama, ubah cita rasa dan seterusnya menjimatkan pelbagai perkara.

0 KOMEN:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.