WEBSITE INI DALAM EDISI PERCUBAAN

.

UMAT ISLAM BELANJA RM1.7 B UNTUK BERBUKA, HARI RAYA

Sekurang-kurangnya RM1.7 bilion dibelanjakan umat Islam sepanjang Ramadan bagi membeli keperluan berbuka dan membuat persediaan menyambut Aidilfitri.

Angka itu berdasarkan anggaran purata perbelanjaan RM100 bagi setiap individu Islam di negara ini yang kini mencecah kira-kira 16 juta orang, sama ada kos itu dikeluarkan individu terbabit atau pembelian kelengkapan untuk mereka ditanggung pihak lain melalui aktiviti amal jariah.

Perbelanjaan untuk Aidilfitri tahun ini dijangka meningkat sehingga 20 peratus berbanding tahun lalu berikutan kedudukan ekonomi negara yang semakin pulih hasil pelbagai program rangsangan ekonomi yang diperkenalkan kerajaan.

Profesor Ekonomi, Prof Dr Mohd Fauzi Mohd Jani, berkata rakyat akan berbelanja lebih sedikit untuk Aidilfitri kali ini kerana keadaan ekonomi semakin baik, selain pengguna tidak mempunyai bebanan lain selain persiapan hari raya.

Katanya, tahun lalu, sambutan Aidilfitri yang jatuh pada Oktober dikira sudah hampir penghujung tahun yang mana duit disimpan untuk menampung perbelanjaan bagi persiapan persekolahan anak-anak.

"Tahun ini, agak berbeza sedikit kerana pengguna semakin yakin dengan perkembangan ekonomi negara yang dalam proses pemulihan, selain banyak simpanan akibat kebimbangan mengenai krisis ekonomi yang melanda negara sejak akhir tahun lalu. "Oleh kerana sesi persekolahan masih berjalan dan sesi baru lambat lagi iaitu kira-kira tiga bulan lagi, ramai yang akan berbelanja lebih sedikit berbanding tahun lalu," katanya.

Prof Mohd Fauzi yang juga Dekan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), berkata perbelanjaan pengguna petanda yang baik untuk ekonomi negara terutama kepada pengusaha kecil dan sederhana (PKS).

Bagaimanapun, penganalisis ekonomi menjangkakan sambutan Aidilfitri kali ini sederhana berikutan majoriti penganut Islam dijangka berjimat cermat dalam keadaan ekonomi yang belum begitu stabil ketika ini.

"Pengguna dijangka membuat persiapan secara `ala kadar' dan wang dikeluarkan hanya untuk perkara perlu - mungkin untuk sepasang pakaian baru, manakala kuih muih pula dibeli sekadar 'cukup syarat'," kata Ahli Ekonomi Kanan Bank Islam Malaysia Bhd, Azrul Azwar Ahmad Tajudin.

Sementara itu, Setiausaha Agung Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Muhammad Shaani Abdullah, berkata umat Islam perlu berbelanja dengan berhemah bukan saja ketika membuat persiapan hari raya, tetapi juga pada hari biasa lain.

"Janganlah berlebih-lebih sangat berbelanja walaupun hari raya memang untuk kita meraikannya selepas berpuasa. Sambutlah Aidilfitri dengan sederhana, tidak perlul terlalu ghairah hingga sanggup berhutang," katanya.

0 KOMEN:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.