WEBSITE INI DALAM EDISI PERCUBAAN

.

KASABIAN PEJUANG SOSIALIS

KASABIAN, sebuah band yang bertapak di Leicester, United Kingdom dan dianggotai oleh empat jejaka bukan sekadar hadir kerana mahu menyebarkan muzik kecintaan mereka. Tom Meighan, Sergio Pizzorno, Iian Mathews dan Chris Edwards memberikan mesej berunsurkan sosialis dalam setiap lagu mereka.

Lihat sahaja nama band itu yang merujuk kepada seorang wanita muda hamil yang kemudian mati dalam satu kemalangan. Wanita itu bernama Linda Kasabian.

Teruja dengan penerimaan peminat Malaysia yang hadir di MTV World Stage di Sunway Lagoon baru-baru ini, Sergio menceritakan bahawa mereka akan berlepas ke Austria untuk sebuah gig di sana.

Kasabian dijadualkan muncul dengan sebuah album baru menjelang tahun hadapan selepas kemunculan album ketiga, West Ryder Pauper Lunatic Asylum awal 2008 lalu. "Kami masih dalam perancangan untuk album seterusnya tahun depan," ujar Sergio yang teringin berkolaborasi dengan band Zuess, setelah mengundang aktres, Rosario Dawson muncul dalam album ketiga mereka . "Rosario ialah seorang yang sangat menarik dan kami rasa seronok dapat berduet dengan seorang yang fantastik sepertinya," tutur Sergio yang mesra dipanggil Serge.

Berlainan ideologi namun disatukan dalam sebuah album, menerusi album ketiga mereka ini, Kasabian berkolaborasi dengan Dan The Automator, produser hip hop yang pernah terlibat dengan album Gorillaz.

Ditanya tentang kerjasama dengan seorang produser hip hop untuk sebuah band altenatif rock, Serge menjelaskan terdapat persamaan dalam dunia mereka. "Saya melihat terdapat hubungan antara hip hop dan rock. Kelainan dalam dunia masing-masing boleh menghasilkan satu kesesuaian yang menarik," ucapnya.

Mengagumi Tony Benn sebagai hero sosialis mereka, Sergio menjelaskan dia dan ahli bandnya sudah tidak membaca sebarang rebiu oleh pihak luar tentang album atau muzik mereka. "Hanya pada album pertama tetapi selepas itu saya tidak mahu memikirkan sangat tentang apa yang mereka mahu kritik atau puji. Tidak bagus untuk kami. Kami tidak mahu memikirkan apa yang mereka mahu katakan."

Gitaris berusia 29 tahun ini kemudian menjelaskan bahawa judul album ketiga mereka diambil daripada sebuah rumah sakit jiwa namun mereka belum pernah melawat tempat tersebut.

0 KOMEN:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.